MEIST

Seltsing Riisali Külaselts on loodud 9. märtsil 2012, asukohaks Riisali, Raavitsa küla Karula vald, Valgamaa. Seltsingu eesmärgiks on edendada külaelu, parandada inimsuhteid, säilitada rahvuskultuuri ja suunata inimeste tähelepanu heakorrale. Seltsingu liikmed tegutsevad vabatahtlikkuse põhimõttel. Seltsing Riisali Külaseltsi juhatusse kuulub kolm naisliiget. Seltsing kuulub samuti Eesti Külaliikumine Kodukant liikmeks.


Riisali piirkonnale annavad oma näo ja hinge külainimesed ise oma ettevõtmistega ja positiivsusega midagi ise ära teha. See on üks oluline asi, mis kasvatab ühtsustunnet ja loob head võimalused elada kohas, kus sinust hoolitakse, sind märgatakse ja vajadusel abistatakse. See on see, mis hoiab külal hinge sees ja laseb ka edasi areneda.




Friday, June 28, 2013

Jaanipäeva tähistamine möödus tantsides ja mängides 


Raavitsa küla Riisali jaanipäev toimus sel aastal 22. juunil Juri heinamaal. Seal oli palju ruumi ja asukoht peo pidamiseks väga hea. Karula külast saime peo pidamiseks pingid ja lauad, et rahvas saaks istuda ja jaanipäeva pidada. Kokku oli tulnud palju külarahvast nende hulgas nii suuri kui väikeseid. Uudistama oli tuldud ka kaugemast külast ja linnast. 
Egne koos lastega enne ürituse algust küpsetasid vahvleid ning peo ajal said lapsed oma müügioskust proovida.
Linetantsijad Eve ja Marika tegid jaaniõhtu  avalöögi kes tantsisid esilagu kaks tantsu. Seejärel ühinesid nendega veel kaks linetantsijat ja siis juba tehti koos neli tantsu. Peale oma etteastet kutsusid Eve ja Marika ka rahvast tantsima ise linetantsu põhisamme ette näidates. Mõned korrad tehti kuiva trenni, siis tantsiti ka muusika saatel. Rahvale õpetati niimoodi kaks linetantsu selgeks. Rahvale meeldisid linetantsijad ning nende esinemine väga. Suure aplausi saatel saadeti nad ära ning oodatakse tuleval aastal kindlasti jälle külla.  

Õhtu jooksul mängis meie oma küla Jaan lõõtspilli lugusid, mis kõlasid nii ilusti. Vahepeal puhkepausi ajal oli ta endale isegi ühe väikese õpipoisi leidnud. Suurte ja väikeste hulgas viidi läbi seltskonnamänge. Egne eestvõttel korraldati lastele joonistamisvõistlus millest hiljem soovisid ka suured osa võtta.
Kella üheksa ajal kutsuti rahvas lõkke ümber ning Jaanile anti ülesandeks see põlema süüdata. Küll lõke põles ilusa leegiga.
Päeva lõpus müüdi oksjonil enampakkumise teel maha Jaani enda tehtud vägev grill-suitsuahi. See oli ikka tõesti üks uhke antiikse hõnguga grill-suitsuahi. Oksjoni käigus läks kahe mehe vahel hinna rebimiseks ning lõpuks sai selle endale Marek.

Jaaniõhtu sujus meeldivalt ja rahulikult ning enne keskööd oli plats korrastatud ja rahvas oma kodudes jaaniööd pidamas.

Suured suured tänusõnad - Jurile ja tema perele, kes olid lahkelt nõus oma heinamaal jaanipäevalisi võõrustama ning koos Rannoga pakkusid suure abikäe lõkkematerjali kogumisel; Karula külaseltsile kes andis meile lahkesti pingid ja lauad; heinatalgulistele kes aitasid heina riisuda, lõkke püsti panna ja pärast peo lõpus platsi korda teha; Kaimole, kes mängude tarbeks vahendeid jagas; Olesja perele kes meile lahkelt elektrit laenas, et tantsuks muusikat panna; linetantsijatele, et nad meile külla tulid ja jaaniõhtu pidamise vahvamaks muutsid; Signele kes linetantsijad meile meelitas ja keelitas; Renele kes lauad ja pingid Karula külast kohale toimetas ja ka tagastas ning kaks suurt veega täidetud tünni tule ohutuse tagamiseks andis; Jaanile toredate lõõtspillilugude ja grill-suitsuahju meisterdamise eest; Katrinile ruupori laenamise eest, et korraldaja hääl ikka kaugele kajaks; usinatele jaanipärja punujatele ning kõigile teistele abistajatele kelle kaasabil sai selline vahva üritus teoks tehtud.
Ning muidugi suured suured tänud kohale tulnud suurtele ja väikestele jaanipäevalistele.